Pelet (inaczej – pellet, pellets, granulat drzewny) – to sprasowana pod wysokim ciśnieniem trocina drzewna do postaci granulek o średnicy najczęściej 6 i 8 mm oraz długości do 40 mm. Pelet powstał z myślą o automatycznym procesie spalania. Dzięki nowoczesnym kotłom i palnikom proces spalania jest praktycznie całkowicie bezobsługowy.
Pelet produkuje się na granulatorach (peleciarkach), w których to za pomocą specjalnych rolek trocina drzewna o odpowiednio drobnej frakcji i wilgotności około 10 %, przeciskana jest przez otwory w matrycach, zazwyczaj o średnicy 6 lub 8 mm. Tak powstaje pelet drzewny, który po schłodzeniu i przesianiu nadaje się odrazu do palenia.
Pelet jest przede wszystkim bardzo wygodnym w stosowaniu i przechowywaniu paliwem. Spośród wszystkich paliw stałych jest on pod względem estytycznym najczystszym opałem. W kotłowni pozostaje przyjemny zapach drewna, a popiół po spaleniu stanowi około 4-5 kg z tony. Można go usuwać 1-2 razy w miesiącu za pomoca specjalnych nakładek na odkurzacz, przez co proces ten jest prosty i wygodny.
Dostępne na rynku, coraz tańsze urządzenia do spalania peletu, są praktycznie w pełni automatyczne i pracują według zadanych wcześniej parametrów pracy. Same podają odpowiednią ilość peletu, rozpalają, osiagają zadaną temeraturę wody, następnie wygaszają się i wchodzą w tryb czuwania. Kiedy woda osiągnie minimalną temperaturę, cykl rozpoczyna sie od nowa. Nowoczesne kotły czy palniki mają również możliwość samoczyszczenia w opcji. Piec lub palnik podłączony jest do zasobnika peletu, który w zależności od Państwa kotłowni może być kilkudziesięciokilogramowy kończąc na wielotonowym – dzięki któremu uzupełnianie peletu w okresie zimowym może być sporadyczne. Za wyborem peletu również przepowiadają liczby:
Pelet w Polsce staje się coraz bardziej popularny dzięki dużej wygodzie, czystości w kotłowni, czyszczeniu oraz łatwości stosowania. Jest to paliwo nieporównywalnie lepsze niż tzw „ekogroszek”, z którym zawsze będzie więcej pracy i problemów, bo w końcu jest to zwykły węgiel groszek, tylko pięknie nazwany „eko”. Mamy naprawdę wielu klientów, którzy przechodzą z ekogroszku na pelet ze względu na większą wygodę i chęci wyzbycia się wielu dotychczasowych problemów.
W stosunku do ekogroszku, pelet z odpowiednio nastawionym piecem spala się ilościowo bardzo porównywalnie. Dotyczy to głównie powietrza, którego w nastawach na pelecie musi być znacznie mniej. Cena peletu na chwilę obecną jest według nas zbyt wysoka i jesli w myśl założeń ustaw i lobby ekologicznego zostanie wyeliminowany ze współspalania w energetyce, to uważamy, że jego cena może kształtować się na poziomie około 800 zł. w perspektywie conajmniej kilku lat.
Ekogroszek to największa konkurencja peletu, paliwa te można wymianiać ze sobą, mieszać. Dobrej jakości ekogroszek ma wartość opałową około 28 GJ/t, pelet zaś około 19 GJ/t. Z doświadczeń naszych klientów wiemy, że dobrej jakości pelet przy odpowiednio nastawionych parametrach na urządzeniu grzewczym spala się bardzo podobnie jak ekogroszek. Mniejsze dawki powietrza, czy czasu podawania peletu wpływają na porównywalne spalanie tych dwóch paliw. Proszę jednak pamiętać, że ekogroszek to węgiel, a więc więcej czyszczenia, popiołu, brudu, czy sadzy. W przypadku peletu nie ma o tym mowy i jest to właśnie kluczowy argument dla klientów, którzy – często po złych doświadczeniach z węglem – bez namysłu wybierają czysty pelet.
Praktycznie w każdym piecu z podajnikiem można palić peletem, jest to kwestia nastaw, którą zalecamy zrobić z serwisantem lub osobą, która ma w tej kwestii doświadczenie. Pelet to paliwo czyste, wygodne, pachnące, estetyczne i ekologiczne, a zakup urządzenia do jego spalania uważa się za inwestycję o najmniejszym stospniu ryzyka w perspektywie długookresowej. Ekogroszek ze względu na wydobycie będzie coraz droższy, będzie dochodzić do jego mieszania z materiałami niepalnymi, sortowanym węglem lub – co gorsza – czeskim ekogroszkiem z węgla brunatnego (kaloryczność około 16 GJ/t). Jego jakość z pewnością bedzie spadać.
Bazując na obserwacji naszych klientów i ich obliczeniach, 1 tona brykietu zastępuje 4 – 4,5 mp (mp – metr przestrzenny – swobodnie układane polana drewna na wymiarze 1 / 1 / 1 metr, nie mylić z m3 – kubikiem!). Mowa tutaj oczywiście o drewnie suchym, gotowym do palenia.
2000 kg peletu drzewnego zastępuje 1000 litrów oleju opałowego, co daje:
* średnia cena w woj. kujawsko-pomorskim na dzień 04.07.2013 r., źródło: www.olej-opalowy.pl
** nasza średnia cena w sezonie grzewczym 2012/2013
Tracicie Państwo około 2040 zł brutto na spalonym 1000 litrów. Ile spalacie Państwo rocznie czy w sezonie?
Wymiana urządzenia grzewczego, w przypadku instalacji olejowych często samego palnika na pelet, to inwestycja o bardzo szybkim, zwykle tylko 1-sezonowym zwrocie kapitału. Największym klientem modernizującym instalację olejową są piekarnie, w których wymiana palnika o mocy zwykle 150 – 200 kW, zwraca się w kilka miesięcy. Koszt palnika o średniej mocy około 15-25 kW to w przybliżeniu 4500 zł. brutto (ceny na 2013 rok). Jedynym minusem może być tylko czyszczenie pieca co pewien czas (2 razy w miesiącu w zależności od komory spalania olejaka), jednak za kilka czy kilkanaście tysięcy złotych miesięcznie jest to opłacalne.
Zalecamy przechowywanie peletu, tak samo jak brykietu drzewnego: w pomieszczeniach zamkniętych i suchych. Zimno nie ma wpływu na pelet. W przypadku względnie szczelnych worków, wysoka wilgotność potwietrza nie wpływa na jego jakość. Z kolei wysoka wilgotność i skoki temperatury mogą wywoływać skraplanie sie pary na workach, co – w przypadku ich drobnych pęknięć, które zawsze się zdarzają – może prowadzić do wchłaniania wilgoci w pelet i jego niszczenia.
Zalecamy przechowywanie peletu w:
Niezalecane miejsca:
Zamoknięte (charakterystycznie napuchnięte) pelety rozwarstwiają się i powstaje z nich mokra trocina, która nie nadaje się do palenia. Jednak proszę pamiętać, że pelet zniszczyć może tylko woda w postaci płynnej, opady deszczu itp.