Choose language:

Palenie i przechowywanie



Jak palić brykietem?


Brykiet to rodzaj opału, który największą efektywność spalania i ciepła daje spalany delikatnym płomieniem, czy żarem na małym powietrzu. Rozpalamy brykiet ustalając większą dawkę powietrza, a po rozpaleniu go (10-15 min) zmniejszamy dopływ powietrza do komory spalania w zależności od naszego zapotrzebowania na ciepło. Im mniejsza ilość tlenu tym dłuższy proces spalania. Wartość opałowa naszych brykietów jest o około 40-45% wyższa niż suchego drewna, należy więc ostrożnie dorzucać ilość kostek do urządzeń z płaszczem wodnym. Z własnego doświadczenia wiemy, że przy nadmiernym wrzucie brykietów do kotła szybko osiągnęliśmy paniczną temperaturę 104 stopni Celsjusza!


Jak przechowywać brykiet?


Nasz brykiet drzewny to produkt o wilgotności około 7%. Im niższa wilgotność, tym wyższa jego wartość opałowa, w związku z tym o ten parametr należy zadbać. Brykiet nie może być wystawiany bezpośrednio na czynniki atmosferyczne takie jak deszcz czy śnieg. Jest to materiał bardzo wysoko higroskopijny (podatny na wchłanianie wilgoci) i należy go przechowywac w zamkniętych pomieszczeniach, jak np. piwniczki, komórki, kotłownie, względnie drewutnie. Tak przechowywany brykiet można składować latami. My, jako firma sprzedajemy go w opakowaniach foliowych 10kg., które są szczelne, jednak mimo wszystko produkt ten należy przechowywać w suchych, zamkniętych miejscach. Temperatura otoczenia nie ma znaczenia, mogą to być pomieszczenia o temperaturze zbliżonej do zewnętrznej.