Jest to gatunek brykietu wykonany na niemieckich prasach hydraulicznych „RUF”, stąd jego inna nazwa „brykiet RUF”. Wymiary kostki to około 155 / 65 / 100 [mm], z czego ostatni wymiar jest ruchomy i możliwy do dowolnej, w pewnym zakresie, regulacji. W większości maszyny są jednak kalibrowane pod osiągnięcie masy jednej kostki brykietu na poziomie 0,83 kg. Jest to związane ze standardem pakowania po 12 sztuk brykietów w worku i łączną wagą 10 kg.
Ze względu na bardzo wysoką siłę prasowania, w połączeniu z dobrą frakcją i jakością surowca, brykiet ten jest znacznie lepszy od produktów w kształcie walca. Spala się dłużej ze względu na gęstość i wielkość.
Trociny, z jakiej produkowany jest brykiet z naszej oferty powstają w wyniku obróbki suchej tarcicy, z której produkowane są docelowo meble czy np. podłogi. Jest to materiał czysty, bez kory, klei itp. Trocina odciągana jest pneumatycznie i trafia do silosa buforowego (przed tym jest jeszcze domielona na płynach bijakowych). Tak przygotowana mieszanka trafia bezpośrednio do pras hydraulicznych – brykieciarek.
Trociny nie mają kontaktu z ziemią, po za tym przemieszczają się pneumatycznie do hermetycznie zamkniętych, szczelnych silosów, eliminując kontakt z jakimikolwiek zanieczyszczeniami z zewnątrz.
W wielu dostępnych tanich brykietach na rynku trociny są zanieczyszczone np. piaskiem, ponieważ przewożone są z placów na produkcję, nie wspominając o odpadach typu mdf, płytach wiórowych i innych. To wszystko powoduje większą ilość popiołu i niską kaloryczność.
Nasze brykiety produkowane są z czystych odpadów poprodukcyjnych. Nikt nie wycina lasów pod ich produkcję. Brykiet jest produktem w 100% ekologicznym o tzw. zerowym bilansie CO2 – a więc brykiet wydziela taką samą ilość dwutlenku węgla jaką roślina pobiera w czasie procesu fotosyntezy. Drewno w postaci szczap, jakim pali się w kominkach czy piecach to produkt wycinany na te potrzeby z lasu. Brykiet zaś to w zasadzie odpad, który jest tym, co w drewnie najbardziej wartościowe.
Bazując na obserwacji naszych klientów i ich obliczeniach, 1 tona brykietu zastępuje 4 – 4,5 mp (mp – metr przestrzenny – swobodnie układane polana drewna na wymiarze 1 / 1 / 1 metr, nie mylić z m3 – kubikiem!). Mowa tutaj oczywiście o drewnie suchym, gotowym do palenia.
Bazując na obserwacji naszych klientów i ich obliczeniach, 1 tona brykietu zastępuje 4 – 4,5 mp (mp – metr przestrzenny – swobodnie układane polana drewna na wymiarze 1 / 1 / 1 metr, nie mylić z m3 – kubikiem!). Mowa tutaj oczywiście o drewnie suchym, gotowym do palenia.
* obliczenia robimy na bazie naszych brykietów i opinii naszych klientów. Brykiety RUF różnią się od siebie jakością, czasem diametralnie. Obliczenia te mogą być nieprzydatne dla produktów wątpliwej, nieznanej nam jakości towarów dostępnych czasem w „atrakcyjnych” cenach na rynku.
Brykiet to rodzaj opału, który największą efektywność spalania i ciepła daje spalany delikatnym płomieniem, czy żarem na małym powietrzu. Rozpalamy brykiet ustalając większą dawkę powietrza, a po rozpaleniu go (10-15 min) zmniejszamy dopływ powietrza do komory spalania w zależności od naszego zapotrzebowania na ciepło. Im mniejsza ilość tlenu tym dłuższy proces spalania. Wartość opałowa naszych brykietów jest o około 40-45% wyższa niż suchego drewna, należy więc ostrożnie dorzucać ilość kostek do urządzeń z płaszczem wodnym. Z własnego doświadczenia wiemy, że przy nadmiernym wrzucie brykietów do kotła szybko osiągnęliśmy paniczną temperaturę 104 stopni Celsjusza!
Nasz brykiet drzewny to produkt o wilgotności około 7%. Im niższa wilgotność, tym wyższa jego wartość opałowa, w związku z tym o ten parametr należy zadbać. Brykiet nie może być wystawiany bezpośrednio na czynniki atmosferyczne takie jak deszcz czy śnieg. Jest to materiał bardzo wysoko higroskopijny (podatny na wchłanianie wilgoci) i należy go przechowywać w zamkniętych pomieszczeniach, jak np. piwniczki, komórki, kotłownie, względnie drewutnie. Tak przechowywany brykiet można składować latami. My, jako firma sprzedajemy go w opakowaniach foliowych 10kg., które są szczelne, jednak mimo wszystko produkt ten należy przechowywać w suchych, zamkniętych miejscach. Temperatura otoczenia nie ma znaczenia, mogą to być pomieszczenia o temperaturze zbliżonej do zewnętrznej.